Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan II. : ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri - Gršić, Kristina; Čavlek, Miroslav (2019)
Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.
The study was carried out during the 2006 and 2008 to determine the influence of topping height, method of harvest and leaf ripeness at harvesting time on the content of total nitrogen, nicotine, proteins and reducing sugars. Treatments in the experiment were topping height (17 and 20 harvesting leaves), method of harvest (3, 4 and 7 harvests) and ripeness of leaves at harvesting (unripe, ripe and overripe). A split-split plot design with four replications was applied. The concentration of investigated chemical properties was studied in the leaves from the third (6th and 7th leaf) and seventh (14th and 15th leaf) stalk segments. Height of topping did not affect the average content of total nitrogen, proteins, nicotine and reducing sugars. The influence of the method of harvest on the investigated chemical composition was small. Delaying harvest caused decreases in average total nitrogen and proteins content, increases in nicotine content, and the content of reducing sugars increased to optimal ripeness or overripeness. However, the presence of interactions suggests that harvesting tobacco leaves at different stages of ripeness can produce inconsistent results depending on the method of harvest and the height of topping.
Nastavak iz br. 5/2018.
Bibliografija: 19 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Virdžinijski duhan -- Visina zalamanja -- Kemijska svojstva -- Metoda berbe