Razlikovanje javnog interesa, općeg interesa i interesa Republike Hrvatske u kontekstu javnopravnih ograničavanja prava vlasništva - Staničić, Frane (2018)
Encroaching on ownership rights is one of the most invasive procedures of public powers. Therefore, it is necessary to regulate cases where such encroachment on the ownership rights of natural persons or legal entities is allowable. The Croatian Constitution, as opposed to comparable legal systems does not use the phrases „general interest “or „public interest” when it regulates situations in which ownership can be limited or taken away. Our constitution creator decided on the phrase „interests of the Republic of Croatia “, that is, situations where it is permissible to limit ownership (and other rights) are described. The aim of this paper is to establish whether differences among the afore- mentioned phrases exist within the Croatian constitutional framework. Then, if they do exist, when is ownership limitation and when is ownership dispossession possible, primarily within the context of expropriation, and under what conditions.
Zadiranje u pravo vlasništva predstavlja jedan od najinvazivnijih postupaka javne vlasti. Zbog toga je nužno propisati slučajeve u kojima je takvo zadiranje u pravo vlasništva fizičkih i/ili pravnih osoba dopustivo. Hrvatski Ustav, za razliku od usporednih pravnih sustava, ne koristi izraze „opći interes“ odnosno „javni interes“ kada propisuje situacije u kojima se vlasništvo može ograničiti ili oduzeti. Naš ustavotvorac odlučio se za izraz „interes Republike Hrvatske“ ili se situacije u kojima je dopustivo ograničiti vlasništvo (i druga prava) opisno navode. Cilj ovoga rada jest utvrditi postoje li razlike između navedenih izraza u hrvatskom ustavnopravnom okviru te, ako postoje, kada se može pristupiti ograničavanju, a kada oduzimanju vlasništva, primarno u kontekstu izvlaštenja, i pod kojim uvjetima.
Znanstveni skup Hrvatsko-francuski upravnopravni dani : 11. godina, Split, 14.-15.9.2017.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 29. jed.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Pravo vlasništva -- Izvlaštenje -- Ograničavanje vlasništva -- Opći interes -- Javni interes -- Interes Republike Hrvatske