Načelo gospodarskog pristupa činjenicama bitnima za oporezivanje - Šinković, Zoran (2018)
Načela su korisna u utvrđivanju značenja pravila, to jest u tumačenju poreznog prava, a kombinacija načela, poput općeg pravila, i specifičnih pravila pomaže stvaranju integriranog porezno-pravnog sustava. U tumačenju poreznih propisa gospodarsko tumačenje ima značaju ulogu odnosno načelo gospodarskog pristupa činjenicama bitnima za oporezivanje, koje kodificira načelo prevage sadržaja u odnosu na formu. Na istom je tragu moguće istaknuti prividne i prikrivene pravne poslove bez kojih bi primjena navedenog načela u praksi bila znatno otežana. Nužno je promijeniti odredbe Općeg poreznog zakona vezane za načelo gospodarskog pristupa činjenicama bitnima za oporezivanje i prividne pravne poslove, što bi zasigurno pomoglo da porezna odnosno sudska praksa postanu još kvalitetnije u primjeni poreznih propisa.
In interpreting tax regulations, economic interpretation has the importance of the role or principle of economic approach to the facts relevant to taxation, which codifies the principle of overcoming the content in relation to the form. On the same track it is possible to point out sham contracts and legal contracts (transactions) without which the application of this principle in practice was considerably hampered. It is necessary to change the regulataions of the General Tax Act related to the principle of economic approach to the facts relevant to taxation and sham contracts, which would surely help tax or judicial practices become even better in the application of tax regulations.
Znanstveni skup Hrvatsko-francuski upravnopravni dani : 11. godina, Split, 14.-15.9.2017.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 216-218.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Porezno pravo -- Gospodarski pristup -- Prividni pravni poslovi -- Prikriveni pravni poslovi