Radiofrekvencijski spektar kao dobro od javnog interesa - Britvić Vetma, Bosiljka; Turudić, Marko (2018)
In this paper., the legal nature and regulation of radiofrequency spectrum in the legal system of the Republic of Croatia are analysed. Firstly, there is a technical overview of the radiofrequency spectrum and a historical overview of is use for the purposes of communication. Then, briefly, the international system of harmonising the use of radiofrequency spectrum and the system of harmonising and regulation at the EU level are described. Then, an overview of the determination and regulation of the radiofrequency spectrum in the legal system of the Republic of Croatia follows as does an attempt to provide answers to the question of what types of goods of public interest in Croatia belong to the radiofrequency spectrum.
U radu se analiziraju pravna priroda i pravno uređenje radiofrekvencijskog spektra u pravnom sustavu Republike Hrvatske. Rad počinje tehničkim prikazom radiofrekvencijskog spektra i povijesnim prikazom njegova korištenja u komunikacijske svrhe. U nastavku se u kratkim crtama prikazuju međunarodni sustav harmoniziranja korištenja radiofrekvencijskog spektra te sustav harmoniziranja i reguliranja na razini Europske unije. Rad se nastavlja prikazom određivanja i reguliranja radiofrekvencijskog spektra u pravnom sustavu Republike Hrvatske, te se pokušava odgovoriti na pitanje kojoj vrsti dobara od javnog interesa u hrvatskom pravu pripada radiofrekvencijski spektar.
Znanstveni skup Hrvatsko-francuski upravnopravni dani : 11. godina, Split, 14.-15.9.2017.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Summary ; Sažetak.
Keywords: Radiofrekvencijski spektar -- Elektroničke komunikacije -- Upravno pravo -- Javna dobra -- Opća dobra