Ustrojstvo i djelokrug unutarnjih poslova u Hrvatskoj 1990. - 1992. - Franulović, Dalibor (Array, 2018)
Osamostaljivanje Republike Hrvatske zahtijevalo je potrebu formiranja svih dijelova upravnog sustava svojstvenih samostalnoj državi. Zbog izvanrednih okolnosti pobune i ratne agresije, formiranje samostalnog i operativno osposobljenog upravnog resora unutarnjih poslova, bilo je od esencijalne važnosti za održavanje unutarnje sigurnosti. Svrha ovog rada jest istražiti specifičnosti ustroja i djelokruga poslova Ministarstva unutarnjih poslova u razdoblju od početka 1990. do 1992. godine. U tom cilju, daje se prikaz povijesnih događaja političke tranzicije pri čemu je naglasak na onima koji su u bitnome determinirali smjer i dinamiku razvoja resora unutarnjih poslova. Istražit će se i analizirati organizacijski oblici na svim stupnjevima vertikalne diferencijacije kao i djelokrug nadležnosti ustrojstvenih cjelina ministarstva, posebno redarstvenih službi.