Pristanak pacijenta na medicinski zahvat kao razlog za isključenje protupravnosti - Mišić Radanović, Nina (Array, 2018)
Iako je pristanak oštećenika pojam koji je materijalno identičan u građanskom i kaznenom pravu, njegov je učinak različit. Dok u hrvatskom odštetnom pravu pravno valjan pristanak pacijenta kao oštećenika isključuje protupravnost medicinske intervencije, to nije slučaj u kaznenom pravu. Zbog složenosti ove problematike autorica obrađuju pojmove različitih vrsta pristanka pacijenta, od pretpostavljenog pristanka, zamjenskog ili surogat-pristanka do anticipirane naredbe/punomoći za slučaj nesposobnosti te posebno analizira sve uvjete potrebne za njegovu valjanost. Budući da u kaznenom pravu postoje različita stajališta o učinku pristanka oštećenika uopće, u radu su posebno prikazana dva suprotna stajališta zastupljena u komparativnom pravu u pogledu učinka pristanka pacijenta na medicinski zahvat. Autorica prikazuje normativni model ekskulpacijskog učinka pristanka prema kojemu nanošenje teške ili osobito teške tjelesne ozljede u liječenju ili djelatnosti u svrhu liječenja nije protupravno ako je pacijent dao pristanak u obliku i pod uvjetima predviđenima zakonom, te model prema kojemu je pristanak oštećenika bitan samo za biće djela.