Pravni položaj žene po odredbama srednjovjekovnog Skradinskog statuta - Pezelj, Vilma (Array, 2018)
Autorice analiziraju neka pitanja pravnog položaja žene po odredbama srednjovjekovnog Skradinskog statuta, ukazujući na rješenja drugih dalmatinskih pravnih sustava, posebno splitskog, trogirskog, zadarskog i šibenskog, što je nužno zbog nedorečenosti statutarne materije. U uvodnom dijelu navode se vrela skradinskog srednjovjekovnog prava, a u središnjem su dijelu obrađena neka pitanja pravnog položaja žene u statusnom, obiteljskom, imovinskom, procesnom i kaznenom pravu. Pravni položaj žene prema statutarnim odredbama Skradinskog statuta upotpunjen je analizom malobrojnih sačuvanih notarskih zapisa. Statutarne odredbe predstavljaju normativnu stranu srednjovjekovnog pravnog sustava dok notarski zapisi daju cjelovitiji uvid u pravni položaj žene u srednjovjekovnom Skradinu.