(Nefunkcionalan) institucionalni okvir i problemi ostvarivanja prava na pravično suđenje - Grbić, Sanja (Array, 2018)
Predstečajni postupci su, po svojoj prirodi i zakonskim propisima, postupci in exstremis u cilju očuvanja vrijednosti sredstava i zaštite interesa vjerovnika. Ipak, vrijeme potrebito za otvaranje predstečajnog postupka dulje je od zakonom predviđenih rokova. Stoga unatoč kvalitetno postavljenom normativnom okviru, problemi koji onemogućavaju učinkovitiji predstečajni postupak nisu oni vezani uz tekst zakona i pratećih propisa, već se nalaze u primjeni i/ili izvan samog predstečajnog pravnog okvira. Autori postavljaju tezu – kako reforma predstečajne nagodbe koja je rezultirala predstečajnim postupkom nije bila višestrana – činjenicom da zakonodavac nije predvidio učinke i posljedice koje će zakonske izmjene proizvesti te uslijed toga nije niti pripremio (pravosudni) sustav da ih spremno dočeka. Kompleksnost predmeta istraživanja i postavljeni zadaci uvjetovali su izbor metoda pa je u istraživanju prvenstveno korišten normativno-pravni metodološki pristup. U radu će se analizirati i praksa Europskog suda za ljudska prava u postupcima uz članak 6. jer polazimo od pretpostavke da saznanja o ovome mogu biti ključna za razumijevanje problematike rada.