Bona fides u parničnom postupku : teorijska razmatranja - Rakočević, Milka (Array, 2018)
Procesna su ovlaštenja predviđena zakonom kako bi parnične stranke ostvarile pravnu zaštitu koju traže od suda, ali istodobno i da bi se zaštitio pravni poredak. Zbog društvene funkcije koju parnični postupak ima, sudionici u postupku dužni su ponašati se lojalno i savjesno koristiti svoja procesna ovlaštenja. Imajući u vidu široko postavljenu koncepciju savjesnog vršenja prava, u okviru parničnog postupka, na strankama primarno leži dužnost da pred sudom savjesno koriste procesna prava i da ne zloupotrebljavaju svoja procesna ovlaštenja. U radu se nastoji obraditi pitanje bona fides u parničnom postupku. Nakon uvodnih razmatranja o konceptu bona fides i teoriji zlouporabe prava u parničnom postupku, središnji i opsegom najveći dio rada posvećen je analizi pojma, značenja i funkcije principa zabrane zlouporabe prava u parničnom postupku, s posebnim osvrtom na kriterije za definiranje zloupotrebe procesnih ovlaštenja.