Amfiteatar u Puli : vodoopskrbni sustav - Krizmanić, Attilio (Array, 2018)
Tema je ovoga rada opskrba čistom vodom u pulskom Amfiteatru. Budući da od unutarnjih zidova i građevnih sklopova s cjevovodom nije očuvano ostataka, nije se moglo sa sigurnošću virtualno rekonstruirati unutarnju distribucijsku mrežu vodovoda. Jedine čvrste točke vodovodne mreže, a što nije malo, ostaju zasigurno vodotornjevi (Castellum aquae) na vrhu rimske utvrde Castrum, kako za grad tako i za Amfiteatar, te važan i poželjan čimbenik u opskrbi vodom, a to je stalni izvor žive vode - u Puli od davnina nazvan Nimfej, a u novije doba Karolina, na pola puta između gradskih zidina i Amfiteatra.