Gradski predjel „Na Andriji” u povijesnoj jezgri Dubrovnika prostorni razvoj i urbanistička obilježja - Laznibat, Zehra; Obad-Šćitaroci, Mladen (2018)
This paper is the first complete and systematic study on the spatial and historical development of the urban area Na Andriji in the historic core of Dubrovnik. The history of the monastic complexes of St Andrew and St Mark between the 13th and the 17th century serves as a basis for analysis of their urban setting and structure, subdivision of land, streets and dominant buildings and their effects on the urban fabric. The research results are used in the preservation and revitalization of archaeological heritage.
Temeljem rezultata provedenih arhivskih, arheoloških i drugih istraživanja u radu se donosi prvi cjeloviti prikaz prostorno-povijesnog razvoja gradskog predjela „Na Andriji” u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Sagledavajući razvoj samostanskih sklopova sv. Andrije i sv. Marka od 13. do 17. stoljeća, analiziraju se urbani smještaj i struktura, parcelacija, ulice i dominantne građevine te razmatra njihov utjecaj na tkivo grada. Istraživanje se primjenjuje u očuvanju i revitalizaciji arheološkog naslijeđa.
Bilješke uz tekst.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 66.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Arheološko naslijeđe -- Samostanska klauzura -- Urbana struktura -- Povijesna jezgra -- Samostanski sklopovi; Dubrovnik