Doprinos socijalne samoefikasnosti i nekih sociodemografskih čimbenika u objašnjenju različitih uloga djece u vršnjačkom nasilju - Alajbeg, Anna (Array, 2018)
Cilj rada bio je ispitati ulogu socijalne samoefikasnosti i nekih sociodemografskih čimbenika u različitom angažmanu djece u vršnjačkom nasilju. U istraživanju je sudjelovalo 715 učenika (54% djevojčica i 46% dječaka) sedmih (N=370) i osmih (N=345) razreda iz različitih regija Republike Hrvatske, prosječne dobi 13,22 godina (SD=0,664). Za potrebe ovoga rada uz Upitnik općih podataka korišteni su sljedeći mjerni instrumenti: adaptirana Skala uloga djece u vršnjačkom nasilju i Skala socijalne samoefikasnosti. Hi-kvadrat testom i logističkom regresijskom analizom utvrđeno je da su dječaci češće počinitelji te aktivni i pasivni pomoćnici, dok su djevojčice češće branitelji. Oba spola podjednako su žrtve i promatrači vršnjačkog nasilja. Utvrđeno je da su učenici sedmih razreda češće počinitelji i aktivni pomoćnici. Djeca u ulozi branitelja imaju višu socijalnu samoefikasnost, dok promatrači imaju nižu socijalnu samoefikasnost. Rezultati ovog istraživanja mogu imati važne implikacije u kreiranju preventivnih programa u smanjenju i sprečavanju klasičnog i elektroničkog nasilja među djecom.