Mladi i ovisnost o internetu – pregled suvremenih spoznaja - Dodig Hundrić, Dora (Array, 2018)
Korištenje interneta sastavni je dio života suvremenog čovjeka, te novija istraživanja kontinuirano govore u prilog tome da dio populacije razvija probleme povezane s prekomjernim korištenjem interneta pri čemu su posebnom riziku izloženi djeca i mladi. Ovisnost o internetu, iako još uvijek nije zasebna dijagnostička kategorija, konceptualno pripada bihevioralnim, odnosno ponašajnim, ovisnostima. Poznavanje ovog kompleksnog fenomena izuzetno je važno stručnjacima koji rade s djecom i mladima. Upravo je stoga cilj ovog preglednog rada pružiti sistematičan i sažet pregled inozemne i domaće stručne i znanstvene literature o ovoj temi. U radu se autori usmjeravaju na terminološka pitanja i definiranje problema, procjenu zastupljenosti problema, fenomenologiju te rizične i zaštitne čimbenike ove potencijalne bihevioralne ovisnosti. Suvremene, dominantno inozemne, spoznaje interpretirane su u kontekstu širenja znanstvenih istraživanja i kreiranja preventivnih i tretmanskih intervencija prema mladima, od redovne populacije do onih s već razvijenim problemima povezanim s prekomjernim korištenjem interneta.