Uloga motivacije u izvršavanju uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom - perspektiva osuđenika i probacijskih službenika - Sučić, Ines (Array, 2018)
Tijekom izvršavanja uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom probacijski službenici imaju dvostruku profesionalnu ulogu s jedinstvenom svrhom odvraćanja osuđenika od daljnjeg kriminalnog ponašanja i smanjivanja vjerojatnosti recidivizma. S jedne strane njihov zadatak je nadzirati slobodu osuđenika (počinitelja kaznenih djela) i njihovo pridržavanje obveza, dok s druge strane trebaju uspostaviti kvalitetan profesionalni odnos i psihosocijalnim postupcima pomoći im u resocijalizaciji i reintegraciji unutar društvene zajednice. Ciljevi istraživanja bili su zahvaćanjem perspektive osuđenika i probacijskih službenika istražiti motivaciju osuđenika za izvršavanje uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom kao jedne od probacijskih sankcija u Hrvatskoj, prije svega u kontekstu motivacije za promjenom ponašanja i pridržavanja uvjeta ove probacijske sankcije te steći uvid u eventualne promjene u motivaciji tijekom izvršavanja sankcije. Provedene su fokusne grupe s prigodnim uzorcima osuđenika (N=12) i probacijskih službenika (N=8). Rezultati su pokazali osuđenikovu tendenciju prema redovitom izvršavanju formalnih obveza uz postojanje pretežno ekstrinzične motivacije za promjenom te izostanak uviđanja svrhe sankcije, pogotovo na početku njezina izvršavanja. Tijekom izvršavanja sankcije dolazi do promjena u intenzitetu te djelomično i vrsti motivacije prije svega zbog uvida u dobrobit i korisnost sankcije čemu pridonosi kvaliteta odnosa s probacijskim službenikom i neki značajni životni događaji. Metode kojima službenici potiču osuđenike na izvršavanje sankcije i odvraćanje od budućih kaznenih djela usmjerene su usvajanju vještina rješavanja problema, osnaživanju socijalnog kapitala i osobne odgovornosti za odluke i vlastito ponašanje.