Uloga kreativnih metoda u radu s oboljelima od Alzheimerove demencije - Vidučić, Matea (Array, 2019)
Alzheimerova demencija predstavlja javnozdravstveni problem te je broj oboljelih starijih osoba, sukladno demografskim trendovima, u svakodnevnom porastu. Budući da ne postoji mogućnost izlječenja, značajno je rano prepoznavanje bolesti, odgoda uznapredovalih stadija bolesti, prilagodba svakodnevnog života te održavanje kvalitete života. Uz značajnu farmakološku terapiju važnu ulogu imaju i pristupi s naglaskom na kreativne metode koje usporavaju tijek bolesti, pridonose kontroli simptoma, povećanju samopoštovanja, boljoj komunikaciji te socijalizaciji oboljele starije osobe. U radu je prikazan pregled pojedinih pristupa iz područja kreativne terapije (likovna terapija, muzikoterapija, terapija pokretom i plesom, reminiscencija, biblioterapija), njihovi učinci u radu s osobama oboljelim od Alzheimerove demencije i njihovim skrbnicima te prikaz primjena kreativnih metoda uz pomoć asistivne tehnologije. Kreativne metode prikladne su i za članove obitelji i druge osobe koje skrbe za ovu populaciju. Potrebno je približiti teoriju i praksu te zagovarati i osigurati da pristup skrbi usmjerenoj na osobu ne ostane sveden na teorijske postavke, već da se primijeni u stvarnom životu osoba oboljelih od Alzheimerove demencije.