Beyond migrant integration policies : rethinking the urban governance of migration-related diversity - Scholten, Peter (Array, 2018)
U radu se istražuju mogućnosti rekonceptualizacije pitanja integracije migranata na razini upravljanja gradovima uzevši u obzir promjene u području različitosti povezanih s migracijom. Sve je više europskih gradova koji odgovaraju definiciji „super-različitih“, tj. radi se o gradovima gdje migrantska populacija čini znatan postotak ukupnog broja stanovnika i toliko je raznovrsna da se sve teže mogu razlikovati individualne migrantske skupine. U radu se razmatra kako različitosti povezane s migracijom utječu na upravljanje gradovima. Iznosi se teza da integracija ne bi trebala predstavljati cjelovite nacionalne ntegracijske modele, već da bi se trebala definirati kao lokalno pitanje. Tu se nameće pitanje kako urediti odnose između različitih razina upravljanja kako bi se izbjeglo razdvajanje politike (policy decoupling) te nastajanje proturječne politike. Nadalje, osim što se autor zalaže za konceptualizaciju upravljanja različitostima povezanih s migracijom kao lokalnog pitanja, u radu se predlaže smjer kojim bi lokalna vladavina mogla krenuti. Po uzoru na literaturu koja govori o ravnopravnosti (mainstreaming) u temama rodne različitosti, invaliditeta i zaštite okoliša, u radu se iznosi teza da strukturna priroda različitosti povezanih s migracijom u suvremenim gradovima zahtijeva strukturni pristup ugrađen u generičke politike. Također se govori o mogućem utjecaju lokalne definicije integracije na odnose između lokalne razine i ostalih razina upravljanja. S osvrtom na literaturu iz područja višerazinskog upravljanja govori se o mjeri u kojoj je lokalna definicija integracije dovela do učinkovite koordinacije između različitih razina upravljanja, tj. o primjerima onoga što se može nazvati razdvajanje politike ili neuslađenosti u upravljanju.