A set of indicators of interculturalism in local cultural policies a study of three Croatian candidates for the European capital of culture - Campagna, Desirée; Jelinčić, Daniela Angelina (2018)
Iako se o utjecaju multikulturalnosti i interkulturizmu sve više raspravlja, razlike između tih dvaju pojmova te njihov utjecaj na gradske kulturne politike ne istražuju se dovoljno. Vijeće Europe nastoji promicati Intercultural Cities Index (Interkulturni indeks gradova), no taj instrument sagledava samo neke aspekte kulturnih politika iz interkulturne perspektive. S obzirom na to, u radu se predlažu sveobuhvatniji indikatori koji bi mogli procijeniti razinu interkulturizmau lokalnim kulturnim politikama. Indikatori slijede analitičku shemu kojom se nastoji utvrditi kako su dva moguća pristupa kulturnoj raznolikosti (multikulturalnost i interkulturizam) ugrađena u tri dimenzije lokalnih kulturnih politika (dimenzije diskursa, upravljanja i kulturnih sadržaja). Indikatori se odnose na eksplicitniju dimenziju kulturnih politika koja se bavi kulturnim nasljeđem i oblicima umjetničkog izražaja, no mogu se također primijeniti na implicitnu definiciju kulture kao načina života. Predlaže se dvanaest indikatora pomoću kojih su autori usporedili razine interkulturizma u tri hrvatska grada (Rijeci, Osijeku i Puli) tijekom razdoblja njihova statusa grada kandidata za Europsku prijestolnicu kulture. Ovaj europski program nudi uvjete za usporedbu promjena gradskih kulturnih politika pod istim uvjetima i pritiscima. Kao prvo, pregled tih triju gradova naglašava snažnu međusobnu povezanost različitih dimenzija lokalnih kulturnih politika. Čak i kada je nedvojbeno prisutan u dimenziji diskursa, interkulturizam se ne može u potpunosti postići bez upravljačke dimenzije koja potiče stvaranje zajedničkih kulturnih sadržaja. Kao drugo, podaci govore o povratku gastronomije kao sektora koji eksperimentira s ultikulturnim i interkulturnim pristupima.
While they have been increasingly debated, the differences and implications of multiculturalism and interculturalism for cultural policies at city level have been poorly studied. The Intercultural Cities Index, promoted by the Council of Europe, includes just a few aspects of cultural policies in the intercultural lens dimension. In the light of this gap, this paper proposes a more comprehensive set of indicators to evaluate interculturalism in local cultural policies. The indicators are designed according to an analytical scheme that considers how two possible approaches to cultural diversity (multicultural and intercultural) are embedded in three dimensions of local cultural policies (discourse, governance and cultural contents). Because they focus more on the explicit dimension of cultural policies, dealing with cultural heritage and consecrated forms of artistic expression, the proposed indicators could also be extendable to the implicit definition of culture intended as a way of life. The 12 proposed indicators are applied to conduct a comparative analysis of the degree of interculturalism attained in three Croatiancities (Rijeka, Osijek, and Pula) as they underwent the process of candidature to become European Capitals of Culture. This European programme serves as comparative ground to study the changes of a city’s cultural policies under the same conditions and pressures. First, the study of these cities emphasizes the strict interrelation between the different dimensions of local cultural policies. Even if it is strongly present in the discourse dimension, interculturalism has not been fully attained without a governance aspect that promotes the creation of shared cultural contents. Second, the results evidence the recurrence of gastronomy as a sector for experimentation with multicultural and intercultural approaches.
International scientific conference Looking Beyond the Crises: Impact of Mass Migrations on Local, Regional, National, and EU Governance, Dubrovnik, 11-14 May 2017.
Bibliografija: str. 66-69.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Multikulturalnost -- Europska prijestolnica kulture -- Interkulturizam -- Kulturna politika; Hrvatska