Personalizam : povijesni izvori i rasprostranjenost - Čulo, Ivan, filozof (Array, 2018)
U radu se tematiziraju povijesni izvori i geografska rasprostanjenost personalizma. Iako korijeni personalističke filozofije po nekima sežu do antike, uobičajen je stav da je koncept osobe razvijen u susretu grčke filozofije i novog, kršćanskog načina razmišljanja. Na europskom kontinentu personalizam se obično veže uz tri škole: francusku u Parizu, njemačku u Göttingenu i Freiburgu te poljsku u Lublinu. U Francuskoj personalizam nije bio samo filozofski pravac, nego je imao brojne sljedbenike u različitim personalističkim pokretima. Personalizam je imao odjek i u drugim europskim državama. Ukazuje se i na okolnost da se jepersonalizam snažno razvio i na američkom kontinentu, a razvidna je njegova prisutnost i u mnogim drugim krajevima svijeta. Duboke povijesne korijene i široku rasprostranjenost personalizma autori u zaključku vide kao neke od karakteristika personalizma značajne za prijemčivost i predestiniranost širokog prihvata personalističkih ideja nakon Drugog svjetskog rata, osobito u kontekstu svjetskog sporazuma o ljudskim pravima te poslijeratnog ujedinjenja Europe.