Kineziologija rada : bolovi u leđima i tehnike dizanja tereta - Nakić, Josipa (Array, 2018)
Iako razne vrste zanimanja različito utječu na ljudsko zdravlje, nepravilni načini držanja tijela i bolovi u leđima povezuju veliki broj radnika i zanimanja. Bolovi u leđima česta su pojava i kod radnika u trgovinama. Njihov posao prvenstveno je okarakteriziran velikim brojem ponavljanja spuštanja i podizanja trupa prilikom slaganja robe. Upravo zato je, u jednom velikom trgovačkom lancu u RH, proveden projekt u području kineziologije rada u obliku sustavnog učenja radnika o pravilnim načinima rukovanja teretima, a s ciljem prevencije bolova u leđima. Ovo istraživanje dio je tog projekta. Uzorak ispitanika čini skupina od 234 zaposlenika koji rade u trgovinama. U sklopu projekta provedene su teorijsko-praktična predavanja na kojima su radnici ispunili anketne upitnike. Anketni upitnici obrađeni su metodama deskriptivne statistike. Utvrđeno je kako 58,02 % ispitanika osjeća bol u donjem dijelu leđa na prvom mjestu, a na prvom, drugom ili trećem mjestu bol u donjem dijelu leđa osjeća 73,11 % ispitanika. Bol u leđima i/ili vratu na prvom mjestu ima 84,90 % ispitanika, a na prvom, drugom i/ili trećem mjestu zajedno bol u leđima i/ili vratu osjeća zapanjujućih 92,45 % ispitanika. Utvrđeno je i kako 86,79 % ispitanika ima automatiziran nepravilan način rukovanja teretima u obliku istaknutog zaobljavanja leđa prilikom rada. Od 100 % ispitanika koji zaobljavaju leđa 94 % ispitanika ima bolove u leđima i/ili vratu, a samo 6 % ispitanika nema bolove u leđima i/ili vratu. Ovo istraživanje sugerira kako nepravilni načini držanja tijela za vrijeme rada fizičkih radnika snažno utječe na pojavu bolova u leđima i vratu. Zaključuje se kako tehnika dizanja tereta s poda nije ništa drugo do motoričko znanje koje se mora naučiti. Međutim, prvo se treba prepoznati potreba sustavnog upoznavanja radnika s pravilnim načinima držanja tijela prilikom rukovanja teretima. Cilj je primarna i sekundarna prevencija bolova u leđima i vr