Harvesting conditions, market particularities or just economic competition a Romanian case study regarding the evolution of standing timber contracting rates - Fornea, Mădălina; Bîrda, Marcian; Borz, Stelian Alexandru; Popa, Bogdan; Tomašić, Željko, inženjer šumarstva (2018)
U radu se istražuje povezanost postupaka pridobivanja drva i kretanja natječajnih cijena drva na panju. Istraživanje je provedeno na uzorku koji obuhvaća jednu šumsku regiju u Rumunjskoj, a cilj je bio utvrditi u kojoj mjeri pokazatelji pridobivanja prodanog drva utječu na natječajne cijene. Korišteni podaci Regionalne uprave šuma Baia Mare (RFA Baia Mare), Maramureş (slika 1), koja se sastoji od 13 šumarija, čine ugovore o sječi kroz tri godine gospodarenja (2012–2014). Autori smatraju da se navedeni podaci mogu smatrati reprezentativnim za rumunjske uvjete te mogu poslužiti kao ogledni primjer za svrhu istraživanja u ovoj studiji. Na temelju uzorka od 1192 potpisana ugovora, koji su obuhvaćali više od 20.000 ha sječne površine i više od 600.000 m3 užite drvne zalihe, na temelju deskriptivne statistike, dobiveni su modeli predviđanja budućih natječajnih cijena, ovisno o raznovrsnosti uvjeta pri pridobivanju drva. Značajke sustava pridobivanja drva kao što su: 1. vrsta sječe, 2. veličina sječine, 3. sječna gustoća, 4. dimenzije stabla, 5. nagib terena i 6. srednja udaljenost privlačenja drva, imali su prilično slab učinak na iznose natječajnih (početnih) (R2 = 0,20) i prodajnih (ostvarenih) cijena (R2 = 0,17), što pokazuje da se preostala varijabilnost cijena može odnositi i na druge čimbenike. Nije bilo jasno izraženih odnosa između odstupanja pokazatelja u sustavu pridobivanja drva i razlika u cijeni koju su ponuđači plaćali za kupnju drva na panju. Stoga je provedena detaljnija analiza cijena kako bi se vidjelo do koje se mjere cijene mogu objasniti promjenama u odnosu na ponudu i potražnju. Analiza je pokazala da je u razdoblju istraživanja došlo do povećanja potražnje drva na panju, istodobno i uz veću potražnju za vrstama četinjača.
A survey of timber harvesting operations and tendering prices was conducted in a representative forest region of Romania aiming to see to what extent the harvesting parameters of the sold harvesting stacks affect the tendering prices. Based on a sample of 1192 contracts, accounting for more than 20,000 harvested hectares and for more than 600,000 harvested cubic meters, descriptive statistics of harvesting conditions and tendering prices were computed and prediction models of tendering prices as a function of harvesting conditions were estimated. Harvesting factors such as the felling type, sold volume, removal intensity, tree size and pruning condition, slope and extraction distance had rather a low effect on the initial (adj. R2 = 0.20) and final tendering prices (adj. R2 = 0.17) showing that the remaining variability could be related to other factors. No obvious relations were found between the variation of harvesting factors and the variation of the difference in price paid by the contractors to buy the wood. As a consequence, a more detailed price analysis was conducted to see to what extent prices can be explained by the demand and supply evolution. Although the evolution of the prices and negotiated quantities may be considered confusing in the context of a normal market supply and demand, the analysis revealed that the stumpage market demand increase during analyzed years and there was a bigger demand for conifers species. The results of this study could be of help for both, the forest management and harvesting contractors in shaping and conducting their businesses. In addition, the study gives detailed statistics on the forest operations practices and conditions under the Romanian forestry, being of help for comparisons with other regions.
Bibliografija: str. 507.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Drvo -- Pridobivanje drva -- Cijene -- Ponuda -- Potražnja -- Četinjače -- Bukva; Rumunjska