Povezanost religioznosti te stavova i iskustava o vjerskoj slobodi kod religiozno deklariranih mladih u Hrvatskoj - Kompes, Marijana (Array, 2018)
Vjerska sloboda je jedno od najstarijih, temeljnih i neotuđivih ljudskih prava. Istovremeno, kao ljudsko pravo, vjerska sloboda je višedimenzionalno pravo koje štiti individualnu i kolektivnu dimenziju slobode (forum internum i forum externum). Polazeći iz perspektive socijalnog nauka Katoličke crkve teorijski dio rada prikazuje vjersku slobodu kao višedimenzionalno ljudsko prava i daje uvid u odnos Katoličke crkve i vjerske slobode kroz povijest. Empirijski dio rada temelji se na hrvatskom istraživanju »Religija i ljudska prava« (2014.) koje je provedeno u sklopu međunarodnog empirijskog istraživačkog programa »Religion and Human Rights« (2012.-2019.). Na temelju navedenog istraživanja ovaj rad istražuje povezanost religioznosti te stavova i iskustava o vjerskoj slobodi (forum internum i forum externum) kod religiozno deklariranih mladih u Hrvatskoj u dobi od 17 do 19 godina, od kojih većinu čine katolici. Rezultati empirijske analize (višestruke regresije) pokazuju da prediktor religioznosti utječe na stavove i iskustva religiozno deklariranih mladih u Hrvatskoj s obzirom na vjersku slobodu u obje njezine dimenzije.