Gender difference in the linear relationship among factors of drawing-related creativity in second-grade primary school students - Duh, Matjaž (Array, 2018)
Prethodna znanstvena istraživanja s učenicima i učenicama osnovnih škola ukazale su na razlike između djevojčica i dječaka u mnogim aspektima dječjeg crteža, uključujući i čimbenike kreativnosti. Donekle ove razlike u spolu nastaju kao posljedica specifičnosti pojedinoga spola u likovnom razvitku djece. Međutim, utjecaj spola na kreativnost nije dostatno određen. U ovoj studiji istražili smo razlike između spolova s obzirom na kreativnosti vezane uz likovnu umjetnost, uključujući i napredak u kreativnom razvitku i provjeravali smo linearne korelacije između pojedinih čimbenika kreativnosti u 18 učenika i učenica drugoga razreda osnovne škole. Likovnu smo kreativnost provjeravali s pomoću testa crteža dva puta u jednoj školskoj godini. Naši rezultati pružaju nova saznanja o specifičnim karakteristikama vezanima uz spol učenika u procesu razvijanja kreativnosti izražene crtežima u ranoj školskoj dobi.