Statistički podaci o poslovanju knjižnica u kontekstu UN-ove Agende 2030. uloga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu - Justinić, Matilda (Array, 2019)
Cilj. Djelotvoran način uključivanja knjižnica u nacionalni plan provedbe ciljeva UN-ove Agende 2030. jest njihovo zagovaranje knjižničnom statistikom. Cilj je članka prikazati način na koji se hrvatskom knjižničnom sustavu mogu osigurati preduvjeti za prikupljanje točnih, pouzdanih i usporedivih podatka koji su temelj takva zagovaranja. Pristup. Razmatraju se mogućnosti zagovaranja knjižnica korištenjem statističkih podataka o poslovanju knjižnica u okvirima UN-ove Agende 2030. Na primjeru uspostave Sustava jedinstvenog elektroničkog prikupljanja statističkih podataka o poslovanju knjižnica pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ukazuje se na složenost procesa definiranja sadržaja, opsega i načina prikupljanja podataka o poslovanju knjižnica, koji su preduvjet uspješnog zagovaranja statistikom kod donositelja odluka. Rezultati. Utvrđeno je da su izgradnjom Sustava jedinstvenog elektroničkog prikupljanja statističkih podataka o poslovanju knjižnica pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu stvoreni temelji za kvalitetno zagovaranje uloge knjižnica u Republici Hrvatskoj. Društveni značaj. Osvijestiti u knjižničarskoj zajednici važnost dostavljanja točnih, pouzdanih i usporedivih podataka, jer samo takvi podaci dovode do kvalitetnih odluka i omogućuju kvalitetno zagovaranje. Originalnost. Prikaz metodologije izbora statističkih podataka implementiranih u Sustav jedinstvenog elektroničkog prikupljanja statističkih podataka o poslovanju knjižnica.