Uloga informacijskog centra : otvorenost knjižnice korisnicima - Pilaš, Irena (Array, 2019)
Cilj. Cilj je rada prikazati aktivnosti koje provodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu s ciljem postizanja što veće otvorenosti i javne dostupnosti informacijskih usluga i izvora koje Knjižnica nudi. Pristup/metodologija/dizajn. Dan je pregled nekih od relevantnih međunarodnih dokumenata i ciljeva UN-ove Agende održivog razvoja do 2030. Prikazane su aktivnosti Informacijskog centra u ostvarivanju zadanih ciljeva. Rezultati. Prikazana je sinergija između međunarodnih političkih i knjižničnih dokumenata i provedbe njihovih ciljeva u partnerstvu s knjižnicama. To se postiže na način da knjižnice osnažuju društvo i pojedinca pružajući pristup internetu i informacijskim izvorima, usluge informacijskog opismenjavanja i kritičkog mišljenja te edukacije o ostalim uslugama knjižnice koje su dostupne građanima. Originalnost/vrijednost. Rad prikazuje ulogu knjižnice i informacijskih usluga u ostvarivanju globalnih razvojnih ciljeva na primjeru Informacijskog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice kroz usluge edukacije i otvorenosti Knjižnice javnosti.