Hrvatski skupni katalog Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja : problemska pitanja interoperabilnosti - Machala, Dijana (Array, 2018)
Cilj. Rad ima za cilj prikazati model skupnog kataloga hrvatskih visokoškolskih knjižnica u kontekstu pitanja tehničke, semantičke te organizacijske interoperabilnosti.1 Pristup. U radu se problematizira svojevrsna kriza tradicionalnih knjižničnih kataloga u segmentu tehničkih, ali i normativnih pretpostavki te se izlažu perspektive razvoja skupnih kataloga u kontekstu procesa digitalne transformacije suvremenih knjižnica. Metodologija. Na prikazu modela skupnog kataloga analiziraju se pitanja interoperabilnosti procesa pronalaženja informacija iz distribuiranih baza knjižničnih kataloga te dijeljenih informacijskih izvora. Rezultati. Rad zastupa tezu o nužnosti holističkog pristupa, tj. primjeni svojevrsnog okvira za interoperabilnost, ključnog za funkcionalnu uspostavu složenog informacijskog sustava, a koji bi obuhvatio tehničku, semantičku i procesnu, tj. organizacijsku interoperabilnost. Vrijednost. Rad može biti od vrijednosti svima koji se teorijski ili praktično bave pitanjima pronalaženja informacijskih izvora, ali i knjižničnom suradnjom.