Skica kristološko-trinitarne hermeneutike pakla i dužnosti nade u spas svih ljudi u misli H. U. von Balthasara - Vulić, Boris (Array, 2018)
Čini se da je posljednja velika uistinu teološka diskusija vođena oko teze švicarskoga teologa Hansa Ursa von Balthasara o nadi u spas svih ljudi. Nakana je ovoga članka ponajprije podsjetiti na temeljne sadržaje toga prijedloga. Tako u prvom poglavlju prikazujemo novozavjetna mjesta i teološke momente koje ovaj švicarski teolog uzima za polazišta i opravdanja svoga uvjerenja o dužnosti kršćanske nade u sveopći spas. Ipak, temeljna je teza članka da je konačna pozadina takve nade Balthasarova kristološko-trinitarna hermeneutika pakla, u kojoj pakao postaje poduhvaćen Kristom i zato kristološko mjesto milosti. Upravo se ta konačna pozadina, čiju skicu donosimo u drugom poglavlju, u većini prikaza na hrvatskom jeziku propušta uočiti kao temeljna premisa nade u spas svih ljudi. Spomenuta originalna hermeneutika dovela je Balthasara do uvjerenja da Božje milosrđe po Kristovu križu zauzima mjesto pravednosti, čime se bavimo u trećem i ujedno posljednjem poglavlju članka. U zaključnim mislima ukazujemo na važne doprinose Balthasarovih promišljanja o sveopćoj nadi, poput ozbiljnosti vjerske istine o paklu, osobnom karakteru mogućnosti pakla (pakao za mene) te o Bogu koji je uvijek posljednja čovjekova stvarnost, pa i onda kad je vječno izgubljen. Također otkrivamo i neka dvojbena ili problematična mjesta Balthasarove misli koja valja prepoznati kao nove perspektive za daljnja kritička istraživanja.