Europska unija i pravo kršćana na slobodu vjere : analiza učinka EU smjernica o promicanju i zaštiti slobode vjere ili uvjerenja u odnosu na izvješća Opservatorija o diskriminaciji i netoleranciji prema kršćanima u Europi - Bendra, Ivana (Array, 2018)
Europska unija predstavlja se kao zajednica zemalja koja veliku pozornost posvećuje promicanju i zaštiti prava na slobodu vjere. S namjerom da unaprijedi provođenje politike ljudskih prava, i unutar pojedinih zemalja članica i u njihovu djelovanju u vanjskoj politici, 2013. godine izdala je EU smjernice o promicanju i zaštiti slobode vjere ili uvjerenja. S druge strane sve se učestalije ističe kako se pojedine zemlje članice Europske unije, ali i sama Europska unija kao politička zajednica, suočavaju s različitim oblicima vjerske diskriminacije i netolerancije kojima se krše prava na slobodu vjere nad pripadnicima najmnogobrojnije religijske skupine u Europskoj uniji, kršćanima. Stoga je cilj ovoga rada prikazati imaju li donesene EU smjernice pozitivan utjecaj na suočavanje s uočenom pojavom kršenja prava kršćana na slobodu vjere na području Europske unije. Navedeno će se prikazati na temelju analize izvješća Opservatorija o diskriminaciji i netoleranciji prema kršćanima u Europi i diobom promatranih slučajeva na razdoblje prije (2005. – 2012.) i nakon donošenja EU smjernica (2013. – 2017.). Na temelju provedene analize može se zaključiti kako se Europska unija, unatoč donesenim EU smjernicama, i dalje suočava s kršenjem prava kršćana na slobodu vjere. Poteškoće u ostvarenju primarnih područja djelovanja, zadanih u okviru EU smjernica, najčešće su posljedica njihove kolizije s poštivanjem ostalih ljudskih prava te donošenjem zakona radi promicanja i zaštite jednakosti, posebice rodne jednakosti, a koji se posljedično negativno odražavaju na pravo kršćana na slobodu vjere.