O nekim vidovima poimanja vjere u Hansa Ursa von Balthasara i Paula Tillicha - Kalem, Hrvoje (Array, 2018)
Pitanju vjere može se pristupiti pod mnogim vidovima, no jedno je sigurno: pod svim tim vidovima vjera je ono što dodiruje našu egzistenciju. Neovisno o putu kojim idemo prema vjeri krucijalno je ne izgubiti iz vida vrh kojemu nastojimo stići. Članak ima za cilj ukazati na dva različita pristupa poimanju vjere koja nose svoje prednosti i nedostatke. U prvome dijelu članak se bavi promišljanjima o vjeri velikoga švicarskoga katoličkoga teologa Hansa Ursa von Balthasara čije je polazište uvjerenje da objekt objave uz koji prianjamo mora imati konkretnu formu (Gestalt). U daljnjoj analizi donose se neki temeljni vidovi razumijevanje vjere u promišljanjima toga teologa. Drugi dio članka bavi se razumijevanjem vjere/religije njemačko-američkoga protestantskoga teologa Paula Tillicha. Metodološki pristup poimanju vjere kod njega je posve oprečan Balthasarovome, ali otkriva i neke prednosti, kao isticanje važnosti situacije u kojoj naslovnici kršćanske poruke prianjaju uz Božju objavu te sam metodološki pristup poimanja vjere koji je prijemčiviji za one koji nemaju određeno vjersko i teološko znanje i koji su jednostavno u potrazi za Bogom, na što upućuju zaključna zapažanja.