Upute biskupima sv. Alfonza Marije de Liguorija - Vulić, Boris (Array, 2018)
Biskupska služba prva je, najvažnija i najodgovornija služba u Crkvi. Zbog toga je predmet promišljanja teologa i duhovnih pisaca, među kojima se ističe sv. Alfonz Marija de Liguori (18. st.). Članak, nakon kratkoga životopisa i presjeka crkvenih prilika de Liguorijeva vremena, prikazuje njegove upute biskupima kako dobro upravljati svojom Crkvom. Riječ je o najvažnijim brigama svakoga biskupa (sjemenište, ređenici, svećenici, župnici, vikar i najbliži suradnici te redovnice) i najučinkovitijim biskupovim sredstvima za dobro upravljanje svojom Crkvom (molitva, dobar primjer, rezidiranje, vizitacije, pučke misije, sinoda, savjetovanje, privatne audijencije i opomene). Zaključne misli pokazuju da se figura biskupa i njegova služba upravljanja Crkvom, opisane u sv. Alfonza, pokazuju kao pozornosti vrijedan doprinos i za suvremenu obnovu biskupske službe te rast u svetosti biskupa Kristove Crkve, a time i cijeloga Božjega naroda. Tu se posebno izdvaja biskupova obveza donošenja informiranih odluka na temelju kazivanja istine te se ukazuje na razliku doušnika i osoba istine.