Razvoj biskupske i prezbiterske službe u prvim stoljećima Crkve - Tukara, Drago (Array, 2018)
Članak na indirektan način dotiče Crkvu kao instituciju i organizaciju, dok na neposredan način detaljnije pristupa predstavljanju onih koji čine dio crkvene hijerarhije, a to su biskupi i prezbiteri. Da bi se što bolje predstavilo i razumjelo postojanje i poslanje biskupa i prezbitera, potrebno je bilo, barem ukratko, istaknuti samu narav Crkve. Autor članak dijeli na tri poglavlja. U prvom poglavlju predstavlja Crkvu koja je imala svoje korijene u Starom zavjetu, a svoju puninu i utemeljenje pronašla je u Osobi Isusa Krista. Ona je prisutna u Božjem naumu još od starozavjetnih vremena, još kada su je proroci u slikama najavljivali. U drugom poglavlju autor se bavi biskupskom službom u prvo doba Crkve. O tome što su rekli crkveni oci o biskupima, o njihovoj ulozi i mjestu unutar prve Crkve te kako su ih definirali određeni sabori ili sinode obrađuje taj dio rada. Autor donosi osobna promišljanja i razumijevanje crkvenih otaca o biskupskoj službi, kao i određene kanone koji su nastali kao plod biskupskoga kolegijaliteta i jednodušnosti. Treće poglavlje govori o prezbiterima. Autor ponajprije predstavlja ulogu prezbitera u prvoj Crkvi, zatim naznačuje razvojni put od same terminologije pa do područja djelovanja u pojedinim trenutcima života Crkve. Prezbiter je stavljen u suodnos s biskupom, o njemu ovisi, ali s vremenom zbog novonastalih okolnosti on poprima određenu samostalnost unutar zajednice. Autor naglašava i važnost formacije i odgoja crkvenih službenika na teološkom i moralnom području.