Pastoralno-katehetska dimenzija biskupske službe u dokumentima pape Franje - Šota, Stanislav (Array, 2018)
U radu se analizira poimanje pastoralne i katehetske dimenzije biskupske službe u dokumentima pape Franje. U četiri dijela rad prikazuje sadržaj i obilježja biskupskoga pastoralnoga i katehetskog djelovanja, način njegova ostvarenja te konkretnog doprinosa. Govoreći prvotno o isusovskoj dimenziji biskupskog pastoralno-katehetskog djelovanja, rad analizira, »zaustavlja se« na Isusovu licu kao slici i sinonimu potrebnog biskupskog evangelizacijskog zanosa, žara i preobrazbe. Isusovo je preobraženo lice poziv, poslanje i potreba evangelizacijske, pastoralne i katehetske preobrazbe. Isusovo lice govori o nužnoj prožetosti isusovskim načelima i biskupskim vrijednostima, nužnosti svjedočanstva i konkretnoj ljubavi ukorijenjenoj u pastoralnom i katehetskom djelovanju. Drugi dio rada donosi konkretne zadaće biskupske službe u pastoralnom i katehetskom smislu: inkorporacija Evanđelja u društveno-kulturne sredine, stvaranje novih modela pastoralno-katehetskog djelovanja, promicanje misijskog zajedništva, preispitivanje tradicije, nadvladavanje »seoskog sindroma« pastoralno-katehetskog djelovanja, potreba ostvarivanja biskupske službe dimenzijom »Isusa građanina« te »izlaska« na periferije, osobito kvalitetniji pastoral obitelji. U trećem dijelu autor analizira pastoralno-katehetske postavke biskupske službe kroz prizmu snažnije inkulturacije, aktivnog, a ne re-aktivnog pastoralno-katehetskog djelovanja, nadvladavanje ateističke i antieklezijalne kulture suvremenog čovjeka, potrebe očuvanja originalnih načina inkorporacije Evanđelja u društvo te potrebnu snažniju pastoralnu i katehetsku inkulturacijsku zauzetost biskupa u vlastitoj dijecezi.