Utjecaj klimatskih promjena na turističke tijekove primjer Republike Hrvatske - Šverko Grdić, Zvonimira; Špoljarić, Tatjana (2018)
Klimatske promjene predstavljaju jedinstveni izazov cjelokupnoj ljudskoj civilizaciji i utječu na sve aspekte ljudskog života, pa tako i na turizam. Zemlja je u ovom trenutku toplija za 0.7 °C u odnosu na 1900. godinu, a ako se sve emisije stopiraju danas, Zemlja će se u idućem desetljeću zagrijati za daljnjih 0.5 – 1 ºC. Posljednjih nekoliko desetljeća sve se više pažnje pridaje promjenama vezanim uz klimu. Istraživanja pokazuju da najveći utjecaj na te promjene ima ispuštanje ugljikova dioksida u atmosferu, koji zbog svojih svojstava pojačava učinak staklenika na Zemlji. Turistička industrija, kao jedna od gospodarskih aktivnosti, zauzima velik udio u cjelokupnim emisijama CO2 koje nastaju ljudskom aktivnošću, a najveći utjecaj na to imaju promet, smještaj i ostale aktivnosti. Isto kao što turizam ima utjecaj na klimatske promjene, tako i klimatske promjene imaju utjecaj na turizam. U radu je korištena regresijska analiza s ciljem utvrđivanja učinka nezavisne varijable (temperatura zraka) na zavisnu varijablu (noćenja gostiju). Osnovni cilj istraživanja je ispitati utjecaj temperature na broj noćenja u odabranim gradovima Republike Hrvatske te utvrditi hoće li se buduće planirano povećanje temperature negativno odraziti na turistička ostvarenja u promatranim područjima. Na temelju provedene analize može se zaključiti kako klimatske promjene, iskazane pomoću temperature zraka, zaista utječu na turizam, i to pozitivno. No, potrebno je naglasiti da postoji ograničenje u smislu optimalne temperature, odnosno, kada ona prijeđe tu granicu, broj turista će se (ako se ne poduzmu određene mjere prilagodbe turističkog sektora) početi smanjivati.
Climate change represents a unique challenge to the entire human civilization and affects all aspects of human life, including tourism. At this point of time, the Earth is warmer by 0.7 °C than in the 1900’s. Various studies show that these changes are mostly affected by the release of carbon dioxide into the atmosphere, which due to its properties, enhances the greenhouse effect on Earth. The tourism industry, as one of major economic activities, generates a large share in the total human CO2 emissions, mostly by traffic, accommodation and other activities. Just as tourism has an impact on climate change, climate change has an impact on tourism. In this paper, regression analysis is used to determine the effect of an independent variable (air temperature) on a dependent variable (number of tourist overnight stays). The main objective of the study is to examine the effect of temperature on the number of overnight stays in the selected cities of the Republic of Croatia and to determine whether future increase in temperature will have negative effects on tourism in the observed areas. Based on the conducted analysis, it can be concluded that climate change, expressed by air temperature, does affect tourism, but in a positive way. However, it is necessary to emphasize that there are limitations in terms of optimal temperature, i.e. if temperature exceeds that limit, and no specific tourism sector adjustment measures are taken, the number of tourists will begin to decrease.
Bibliografija: str. 63-65.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Turizam -- Klimatske promjene -- Regresijska analiza