Efekti crta ličnosti tamne trijade i emocionalne empatije na moralnu prosudbu - Rožić, Ana (Array, 2018)
Klasične moralne dileme žrtvovanja, u kojima je potrebno žrtvovati život jedne osobe kako bi spasili nekoliko drugih života, često su definirane konfliktom između racionalnog odgovora maksimizacije ukupne dobrobiti (utilitaristička moralna prosudba) i emocionalne averzije na povredu (deontološka moralna prosudba). Novija su istraživanja moralnog prosuđivanja pokazala da su socijalno averzivni stilovi ličnosti povezani sa sklonosti utilitarističkom odgovaranju na moralne dileme. Cilj je ovoga istraživanja bio ispitati povezanosti crta ličnosti tamne trijade i odgovora na moralne dileme, kao i medijacijski efekt emocionalne empatije na tu povezanost. U istraživanju je sudjelovalo 210 ispitanika u dobi od 18 do 68 godina, od toga 147 žena i 63 muškaraca. Dobiveni su rezultati pokazali da su viša psihopatija i viši makijavelizam povezani s većom sklonosti utilitarističkoj moralnoj prosudbi. Nije pronađena povezanost narcizma i moralne prosudbe. Žene iskazuju višu emocionalnu empatiju, a muškarci višu psihopatiju i veću sklonost utilitarističkoj moralnoj prosudbi. Viša je emocionalna empatija povezana s nižim narcizmom, nižim makijavelizmom i nižom psihopatijom te manjom sklonosti utilitarističkoj moralnoj prosudbi. Niska emocionalna empatija je značajan medijator povezanosti makijavelizma i psihopatije sa sklonosti utilitarističkoj moralnoj prosudbi. Raspravljeni su efekti crta tamne trijade i emocionalne empatije na moralnu prosudbu.