Količina magnezija u korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba - Petek, Marko (Array, 2018)
Mrkva predstavlja jednu od deset najvažnijih povrtnih kultura u svijetu. Korijen mrkve izrazito je hranjiv i bogat mineralima, pozitivno utječe na vid jer je bogat vitaminom A i beta karotenom. Magnezij je mineral koji pripada skupini makroelemenata i važan je za biljku jer je sastavni dio molekule klorofila. Nedostatak u biljci uzrokuje intervenoznu klorozu lista i žutu pjegavost. U ljudskom organizmu ima najvažniju ulogu kao regulator metabolizma kalcija i fosfora u kostima i za pravilan rad srca. Cilj ovog istraživanja je utvrditi količinu magnezija u narančasto obojenom korijenu mrkve te usporediti rezultate analiziranih uzoraka obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje narančastog korijena mrkve provedeno je u gradu Zagrebu u 5 poslovnica trgovačkih lanaca, 5 tržnica i u 5 trgovina ekološkim proizvodima. Magnezij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količine magnezija narančasto obojenog korijena mrkve iznosile su od 0,07 do 0,21% Mg ST, odnosno od 5,73 do 24,33 mg Mg 100 g-1 svježe tvari. Prosječno je najviše Mg utvrđeno u mrkvi iz trgovačkih lanaca.