Trendovi razvoja traktora u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji - Sito, Stjepan (Array, 2018)
U primjeni agrotehničkih mjera u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji nužno je zadovoljiti ekonomičnost proizvodnje optimalnim odabirom i korištenjem traktora sa strojevima. Prilikom podizanja novog nasada treba uskladiti tip, varijantu i snagu traktora s priključcima i strojevima koji će biti korišteni u uzgoju, njezi, zaštiti i berbi plodova. Ovo je najvažniji korak za optimalno iskorištavanje tehničkih i ljudskih resursa u voćarsko-vinogradarskoj proizvodnji. U praksi se još uvijek događa da korisnici (traktoristi) u pripremi i primjeni sredstva za zaštitu bilja s prskalicama ili orošivačima ne koriste propisanu odnosno odgovarajuću osobnu zaštitnu opremu (posebno za respiratorne organe).