Duljina dozrijevanja kao čimbenik kakvoće pjenušavih vina - Jeromel, Ana (Array, 2018)
Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definiraju se njihovim vanjskim izgledom, intenzitetom i čistoćom mirisa, harmoničnošću, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Proizvodnja pjenušavih vina klasičnom metodom podrazumijeva provođenje sekundarne fermentacije u boci što omogućava kontakt vina s talogom kvasaca određeni vremenski period čime se direktno utječe na aromatski profil i kakvoću okusa. Obzirom na sorpcijski kapacitet stanične stjenke kvasca, tijekom dozrijevanja može doći do značajnih razlika u koncentracijama pojedinih hlapivih spojeva, a samim time i intenziteta te kakvoće mirisa pojedinog pjenušca. U definiranju kakvoće pjenušavih vina, uz mirisna i okusna svojstva, vrednovanje vanjskog izgleda ima posebnu važnost obzirom na perlanje kao čimbenik koji ga razlikuje od mirnih vina, a čini i značajnu razliku među pojedinim pjenušcima. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u vanjskom izgledu, intenzitetu, duljini i kakvoći perlanja, kakvoći i postojanosti mirisa i okusa te općem dojmu kod 10 bijelih i 5 rosé pjenušavih vina različite duljine dozrijevanja.