Utjecaj oplodnje na kemijski sastav grožđa sorte 'Grk' (Vitis vinifera L.) - Andabaka, Željko (Array, 2018)
Grk bijeli sorta je vinove loze usko vezana za mjesto Lumbarda na otoku Korčuli. Jedna je od rijetkih sorata koja posjeduje funkcionalno ženski tip cvijeta. Zbog nepravilnosti u građi cvijeta te često sterilnog polena dolazi do lošije oplodnje. U grozdu se formiraju velike, sjemene bobe te male besjemene bobe – "pasoline". Uslijed lošije oplodnje dolazi do većeg udjela pasolina u grozdu te nižeg priroda. Pretpostavlja se kako oplođene i neoplođene bobe imaju različita kemijska svojstva te se samim time izravno povezuje razina oplodnje i kvaliteta vina Grk. U ovom istraživanju utvrđen je kemijski sastav sjemenih boba i pasolina. Od polifenolnih spojeva pasoline su sadržavale značajno više koncentracije gotovo svih flavonoidnih spojeva, kumarinske kiseline, ferulinske kiseline te resveratrola. S druge strane, sjemene bobe bile su bogatije kaftarinskom, fertarinskom te kafeinskom kiselinom. Značajnih razlika u osnovnim pokazateljima kakvoće mošta nije bilo.