Kompatibilnost fungicida i arbuskularnih mikoriznih gljiva u proizvodnji rajčice na otvorenom - Klanjac, Jana (Array, 2018)
Arbuskularne mikorizne gljive (AMG) su korisni mikroorganizmi tla koji žive u obliku simbioze s korijenjem velikog broja biljnih vrsta, uključujući i većinu ekonomski važnih poljoprivrednih kultura, u koje se za područje Hrvatske ubraja i rajčica. Rajčica ima visoki stupanj prirodne sposobnosti vezivanja s AMG, čije su prednosti najvećim dijelom povezane s boljom kondicijom biljaka i otpornosti na različite biotske i abiotske čimbenike. Primjena AMG je ograničena proizvodnim uvjetima, između ostalih primjenom fungicida koja se redovito provodi u proizvodnji rajčice za suzbijanje gljivičnih bolesti. Iako se fungicidi u proizvodnji rajčice uglavnom primjenjuju folijarno, značajne količine primijenjene djelatne tvari mogu indirektno dospjeti u gornji sloj tla i negativno utjecati na razvoj AMG. Cilj ovog preglednog rada je, temeljem dostupnih literaturnih podataka i dosadašnjih istraživanja, prikazati kompatibilnost AMG i fungicida dozvoljenih u Hrvatskoj za primjenu u proizvodnji rajčice na otvorenome.