Inventar samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku (1734. – 1878.) kao jezični izvor : grafija i fonologija - Požar, Sandra (Array, 2018)
U članku se donosi pregled grafijskih i glasovnih značajka Inventara samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku (1734. – 1878.), spomenika pragmatične glagoljske pismenosti franjevaca trećoredaca, čiji sažeti upisi unatoč ustaljenosti i jezgrovitosti izraza nude vrijednu građu za jezičnopovijesno istraživanje. Usporedba zatečena stanja s opisima krčkih govora u literaturi (Lukežić, Turk 1998; Milčetić 1895) pokazala je uglavnom podudaranje jezične slike Inventara s doseljeničkim krčkim govorima koji se govore na prostoru nastanka rukopisa. No pojavljuju se i neke južnije dijalektne inovacije koje se ne mogu pripisati pisarima jer povijesni izvori ne potvrđuju prisutnost samostanskih članova s dotičnih područja