Uz prijepor duše i tijela – "Viđenje sv. Bernarda" u hrvatskoglagoljskom Oxfordskom zborniku - Dürrigl, Marija Ana (Array, 2018)
U članku se razmatraju neki misaoni aspekti hrvatskoglagoljskoga proznog sastava Viđenje sv. Bernarda. To je jedno od možda najpopularnijih latinskih prenja u nas sačuvano u dvama zbornicima iz 15. stoljeća. Ono zrcali opća mjesta kršćanske srednjovjekovne duhovnosti, a odjeveno je u pokrenut, dramatičan dijalog. Premda se sudbina protagonista (upravo agonista) unaprijed zna, njihov prijepor obilježen je stilski uspjelim varijacijama pouke koja je u bitnom smislu upravljena primateljima: odvratite se od grešnosti navrijeme, jer pokojnik ne može biti pokajnik.