Mapa razglednica Đure Nazora iz Etnografskoga muzeja Split Đuro Nazor's postcard portfolio at the Ethnographic Museum Split - Vojnović-Traživuk, Branka (2018)
U članku se predstavlja omanja mapa razglednica koju je sabrao Đuro Nazor, a koja sadrži dvadeset i osam ilustriranih poštanskih karata na kojima su prikazane figure u narodnim nošnjama s tradicijskim glazbalima. Deskripcijom pojedinačnih razglednica vrši se upoznavanje s dijelom neobjavljene građe Etnografskoga muzeja Split te doprinosi poznavanju djelovanja ovoga kolekcionara. Zaključno se upućuje na mogućnosti korištenja razglednica u kulturnopovijesnim i kulturnoantropološkim istraživanjima.
A small-scale portfolio made up of postcards collected by Đuro Nazor is presented in this article. The portfolio consists of twenty eight illustrated postcards in which human forms in national folk costumes and their traditional instruments are depicted. The interpretation of individual postcards leads to familiarization with that part of the Ethnographic Museum collection which has not been revealed yet, and contributes to familiarization with the work of Đuro Nazor. In the end various possibilities of using these postcard for cultural historical research or for cultural anthropological research are suggested.
Sadrži i: bilješke uz tekst
Bibliografija: 13 jed.
Tekst usporedno na hrv. i engl. jeziku.
Keywords: Muzejske zbirke -- Razglednice; Nazor, Đuro; Etnografski muzej Split; Split