Does the presence of independent directors reduce the practices of earnings management? the moderating role of family ownership concentration - Al-Deen Al-Sraheen, Deaa; Ahmad Al Daoud, Khaldoon (2019)
While often criticized, the independence of directors remains a crucial criterion for evaluating the effectiveness of the monitoring role of boards. This study examines the relationship between board independence and earnings management, paying attention to moderation role of family ownership concentration on this relationship using a sample of services companies listed on Amman Stock Exchange ASE. This study documented a significant and negative association between board independence and earnings management. In addition, the moderating role of family ownership concentration on this relationship was also negative. Thus, the board’s monitoring function was inefficient due to the concentration of ownership. These results were obtained through using multiple and sequential regression analysis for the research data from 2013 to 2016. This study provides new ideas for future research such as examining the impacts of the migration of capitals and investors from neighbouring countries such as Syria and Iraq.
Iako se često kritizira, neovisnost direktora ostaje ključni kriterij za procjenu učinkovitosti nadzorne uloge odbora direktora. Ovo istraživanje ispituje odnos između neovisnosti odbora direktora i upravljanja plaćama, s posebnom pažnjom na moderirajuću ulogu koncentracije obiteljskog vlasništva na ovaj odnos, a uz pomoć uzorka uslužnih korporacija koje su na ammanskoj burzi. Ovo istraživanje je potvrdilo značajnu, negativnu povezanost između neovisnosti odbora direktora i upravljanja plaćama. Osim toga, moderirajuća uloga obiteljskog vlasništva na ovu korelaciju je također bila negativna. Stoga se nadzorna uloga odbora direktora pokazala neučinkovita zbog koncentracije obiteljskog vlasništva. Rezultati su dobiveni korištenjem višestruke i sekvencijske regresijske analize podataka u razdoblju od 2013. do 2016. godine. Istraživanje pruža nove ideje za buduća istraživanja kao što su ispitivanje utjecaja kretanja kapitala i investitora iz susjednih zemalja kao što su Sirija i Irak.
Bibliografija: str. 650-653
Sažetak
Keywords: Obiteljsko vlasništvo -- Neovisnost odbora -- Upravljanje plaćama