Sreća i ekonomska aktivnost - Ralašić, Tina; Bogdan, Željko, ekonomist (2018)
U tradicionalnoj ekonomskoj analizi pokazateljima kvalitete života smatra se nekoliko tzv. objektivnih indikatora među kojima se najčešće koristi bruto domaći proizvod (BDP). Međutim, u novije vrijeme javlja se sve više pobornika koji opovrgavaju njegovu prikladnost za praćenje kvalitete života i sreće stanovništva. Stoga ovaj rad prikazuje literaturu koja se bavi istraživanjem veze između sreće i ekonomske aktivnosti. Također se prikazuju nekoliko indikatora kvalitete života i posebno razmatra pozicija Hrvatske unutar njih. Na primjeru Hrvatske su prikazani Hendalov indeks optimizma (HIO) i Nacionalni indeks sreće (NIS) zajedno sa njihovim komponentama koji ne uvrštavaju Hrvate u osobito sretne narode.
Traditional macroeconomic analysis uses few “objective indicators” as life quality indicators. Among them gross domestic product (GDP) is commonly used but recently some scientists disallow adequacy of GDP in observing of life quality and happiness of population. This paper reviews literature which investigates the relationship between happiness and economic activity. Additionally, few life quality indicators are also observed (including Croatian position). Also Hendal’s index of optimism (HIO) and National index of happiness (NIH) with their components are also observed which showed that Croatians does not belong to the happiest populations.
Sadrži i: bilješke uz tekst
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: str. 388-393
Summary
Keywords: BDP -- Kvaliteta života -- Sreća