An analysis of Klobučarić's depictions of the Kvarner Littoral Analiza sadržaja Klobučarićevih prikaza Kvarnerskog primorja - Kljajić, Ivka; Lapaine, Miljenko (2018)
Ivan Klobučarić was one of the most important Croatian cartographers at the turn of the 17th century. In 1579 he produced a panorama of Rijeka which is kept in the War Archives (Kriegsarchiv) in Vienna. The Styrian Provincial Archives (Steiermärkische Landesarchiv) in Graz houses a map of the Bay of Rijeka with a panorama of the city dated 1586, attributed to Klobučarić. His cartographic legacy created between 1601 and 1605 can be found in the Clobucciarich – Skizzen collection. It comprises 108 sheets. Most are double-sided. Some pages show two or more items, so that the entire collection includes around 500 cartographic depictions. In terms of western Croatia, there are about twenty. This paper provides a list of the contents of Klobučarić’s cartographic depictions relating to the area of Croatia. A sketch of the Kvarner Littoral from Rijeka to Sveti Juraj with the mainland hinterland is described, with a map of parts of Croatia from Rijeka to Omiš with the mainland hinterland. An analysis was conducted of the contents of the parts of the sketch and map showing the Kvarner Littoral, comparing the representation of settlements showed and those omitted, with toponyms on the map and those shown on earlier maps of the Kvarner Littoral. The paper indicates errors in previous works about Klobučarić’s life, work and cartographic activities.
Ivan Klobučarić jedan je od najznačajnijih hrvatskih kartografa s kraja 16. i početka 17. stoljeća. Autor je panoramske vedute Rijeke iz 1579. koja se čuva u Ratnom arhivu (Kriegsarchiv) u Beču. U Štajerskom zemaljskom arhivu (Steiermärkische Landesarchiv) u Grazu nalazi se karta Riječkog zaljeva s vedutom Rijeke iz 1586. koja se pripisuje Klobučariću. U tom Arhivu, u fondu Clobucciarich – Skizzen čuva se Klobučarićeva kartografska ostavština nastala u razdoblju 1601–1605. Sastoji se od 108 listova. Na većini listova prikazi se nalaze s obiju strana papira. Na pojedinim stranicama postoje dva ili više prikaza, tako da čitav fond sadrži oko 500 kartografskih prikaza. Za područje zapadne Hrvatske, Klobučarićeva ostavština sadrži dvadesetak kartografskih prikaza. U radu je dan popis sadržaja Klobučarićevih kartografskih prikaza koji se odnose na područja Hrvatske. Opisana je skica Kvarnerskog primorja od Rijeke do Sv. Jurja s kopnenim zaleđem i karta dijela Hrvatske od Rijeke do Omiša s kopnenim zaleđem. Provedena je analiza sadržaja dijela skice i karte na kojem je prikazano Kvarnersko primorje, usporedbom zastupljenosti naselja koja je Klobučarić prikazao i onih koja nije te usporedbom toponima sadržanih na karti s toponimima prikazanim na ranije izrađenim kartama na kojima je prikazano Kvarnersko primorje. Ukazano je na pogreške uočene u dosadašnjim radovima o Klobučarićevu životu i njegovu kartografskom djelovanju.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i internetski izvori: 23 jed.
Tekst usporedo na engl. i hrv. jeziku.
Keywords: Kartografija -- Toponimi; Klobučarić, Ivan; Hrvatska -- Kvarnersko primorje