Memoria sulla conversione dell'alfabeto glagolito nel latino pei libri liturgici slavi di rito romano : presentata dai sacerdoti delle diocesi di Spalato e Makarska al reverendissimo ordinario. - Danilo, Ivan; Bulić, Frane ([S. l. ] : Edizione privata, 1882)
Zahtjev da se izdaju staroslavenski misal i brevijar, transkribirani na latinicu. Za to se navode povijesni i vjerski razlozi. Na tabli transkripcija glagolskog pisma.Sadrži i poglavlja o projektu transkripcije staroslavenskog latinskim pismom te analizu staroslavenskih alfabeta, protumačenih latinicom. Na zadnjem listu ogled latinične transkripcije početka glagoljskog teksta Evanđelja sv. Ivana.
Napisali Ivan Danilo i Frane Bulić.
Keywords: Glagoljica -- Transkripcija -- Latinica