L'economia agraria dell'Istria settentrionale - Hugues, Carlo (Istituto agrario provinciale dell'Istria, 1889)
Odnosi se na područje oko Kopra. Pisac najprije iznosi kratku analizu najvažnijih prirodnih i ekonomskih faktora poljoprivredne proizvodnje dotičnog kraja. Zatim proučava statističke podatke i donosi opis seoske ekonomije. Pritom posebno ispituje odnose između glavnih čimbenika poljoprivredne proizvodnje, obilježja modernog poljoprivrednog razvoja i donosi usporednu statistiku.