[Dalmacija 1708. - 1918.]. [Druga austrijska uprava u Dalmaciji 1819. - 1825.] : [Objave, okružnice, oglasi, proglasi i drugi službeni dokumenti]. - Tomašić, Franjo Ksaver; Franz I, austrijski car; Maria Theresia, austrijska carica; Jakšić, Nikola, književnik; Chlumecký, Anton von; Rossi Sabatini, Giuseppe; Mosetig, Andrea; Weingarten, Giuseppe ([Zara] : [Stamperia governiale], 1819)
Objave, okružnice, cirkularne odredbe, oglasi, proglasi i drugi službeni dokumenti nastali za vrijeme austrijske uprave Dalmacijom 1819. - 1825., a odnose se na različita pravna pitanja, praktične odluke iz svakodnevnog života itsl
Podatci o impresumu preuzeti s predložaka koji imaju impresum, a imaju ga: R(VIIIa) A4-199, R (VIIIa) A4-201, R (VIIIa) A4-206, R (VIIIa) A4-224 i R (VIIIa) A4-239
Najranija datacija: Zadar, 26. 1. 1819., a najkasnija je: Zadar, 12. 11. 1825.
Franjo Ksaver Tomašić (1761. - 1831.) podmaršal,predvodio austrijske snage koje su zauzele Dalmaciju početkom 19. st. i tako ju preuzele od francuskih vlasti; guverner Dalmacije za vrijeme austrijske uprave
Jednojezični dokumenti u ovoj zbirci tiskani su na talijanskom jeziku, dvojezični na talijanskom i na hrvatskom ili na njemačkom i na talijanskom, a trojezični na njemačkom, na talijanskom i na hrvatskom jeziku
Dokumenti u zbirci poredani su kronološki
Circolare = Okoliscno oznanjenje od 16. 2. 1819. o proglašenju zakonske odredbe koju je donijela carica Marija Terezija, a datirana je u Beču 14. 12. 1746. (R (VIIIa) A4-201); Kundmachung = Notificazione = Oznanjenje od 15. 5. 1821. o zakonskoj odredbi koju je donio car Franjo I, a datirana je u Beču 21. 5. 1805. (R (VIIIa) A4-226
Keywords: Pravna povijest -- Dalmacija; Dalmacija -- Javna uprava