Ribanje i ribarsko prigovaranje i razlike stvari složene po Petru Hektoreviću Starogradjaninu. - Hektorović, Petar; Vanetti, Vincenzo ([S. l.] : S. Ljubić, 1846)
Djelo je opis trodnevna izleta na koji se Hektorović uputio s dva ribara iz Staroga Grada na Hvaru, uz Brač do Nečujma na Šolti i natrag. Ribanje i ribarsko prigovaranje je pjesničko djelo, ribarska ekloga, putopis, poslanica, pohvalnica, autobiografski zapis i dnevnik sve u isti mah. U Ribanju su sadržane i autentične usmene pjesme (bugarščica o Radosavu Siverincu, Marku Kraljeviću i bratu mu Andrijašu, I kliče devojka, Naš gospodin poljem jizdi), mnoštvo aforizama, mudrih izreka, zagonetaka, pitalica, te moralno-didaktičnih dijelova. U njemu su i note usmenih pjesama.
Svi radovi u ovoj knjizi pripadaju Hektoroviću, osim Vanettijeve poslanice Hektoroviću.
Str. [7-10]: Opomena blagorodnim predbroiteljim / [S. Ljubić].
Str. [11]-21: Ittočenje pěsničtva u Dalmacii / [S. Ljubić].
Str. 22-26: Životopis Petra Hektorevića [!].
Sadržaj: 1. dio: Ribanje i ribarsko prigovaranje ; 2. dio: Različna děla: Tismo [!] Mikši Pelegrinoviću ; Nadometak ; Epigramma Michaeli Aemilio ; Graciozi Lovrinćevi ; Nadgrobnica Franeti Hektoroviću ; Epitaphium Petri Hectorei matris ; Jeronimu Bertučeviću ; Responsum epistolae Hyeronimi Bertucii ; Don Mauru Kaludjeru ; Carmen de Lycco ; Vincentio Vanetti ; Al Mag. M. Pietro Hettoreo ; Al. Mag. M. Antonio Lucio ; Al. Dott. M. Vincenzo Vanetti