Edukacija stručnjaka sveučilišnog studija kinsziologije - Jukić, Igor (Array, 2010)
Pretpostavka je da će napretku i razvoju kineziologije kao struke i kao znanstvenog polja moći najviše doprinositi što bolje obrazovani kadrovi. Posljednja reforma studija, 2005. godine, temeljena na bolonjskoj i lisabonskoj deklaraciji povećala je mobilnost studenata, nastavnika i administrativnog osoblja prvenstveno na prostorima Europe, ali i šire, što je u posljednjim godinama rezultiralo povećanom međuinstitucionalnom suradnjom. U Hrvatskoj se za potrebe kineziološke struke studenti mogu educirati na dva fakulteta: Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koji ima 50-godišnju tradiciju i Kineziološkom fakultetu u Splitu koji je kao samosatalna sastavnica Sveučilišta u Splitu počeo djelovati tek nedavno. Sveučilišni studiji kineziologije na oba sveučilišta traju pet godina