Adekvatnost obrazovanja kadrova za potrebe turizma u Republici Srpskoj i BiH - Knežević, Marija, ekonomistica (Array, 2010)
U Republici Srpskoj (RS) postojeći kadrovi nisu u stanju dizajnirati procese menadžmenta za suvremene turističke tendencije. Osnovni razlog je ukorijenjen model klasičnog obrazovanja koji proizvodi prevladan model upravljanja, organizacije, te motivacije i stimulacije ljudskih resursa. Zato je nužno prevladavanje tehnoloških i birokratskih tendencija u obrazovanju, na svim razinama, a onda i na razini obrazovanja kadrova za potrebe turizma. Konkurentske prednosti BiH i RS: zdrava i relativno očuvana životna sredina, obilje netaknute prirode, raznolikost reljefa, klime, gastronomije, iskonska gostoljubivost i tolerancija, te koncentracija različitih oblika turizma na uskom prostoru: more, toplice/lječilišta, planine, seoski turizam, agroturizam, egzibicijski i ostali oblici turizma